2008. 10. 31.

Thomas Jefferson és a sakk

(Az úgynevezett "árpaszemes" készlet figurái)

Az Egyesült Államok harmadik elnöke, az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője Thomas Jefferson is lelkes sakkjátékos volt. Feljegyzéseiben több alkalommal is említést tesz sakk-készlet vásárlásáról. A sakk szakirodalom is érdekelte, ezért igyekezett az akkor elérhető valamennyi könyvet beszerezni. Jefforson sakk-készlet gyűjteményéből két töredékes készlet maradt fenn. Az egyik Franciaországban készült, és esztergált, balusztrád alakú talapzatokon álló, elefántcsontból faragott figurák alkotják. A vörös színű sötét oldal egy afrikai sereget, a világos a francia királyi udvart ábrázolja. A bábukat Dippében, a kor ismert elefántcsont-faragó központjában készítették. A készletet a francia kormány ajándékozta Jeffersonnak, amikor 1785-1789 között ő volt az Egyesült Államok párizsi követe.
Jefferson másik fennmaradt sakk-készlete hagyományos angol "árpaszemes" (Barleycorn) stílusban készült. A tehetséges esztergályosmester a király és a királynő testét domborműszerű utólagos faragással díszítette. A készlet színei, a vörös és a fehér ekkor már az angliai ébenfa-elefántcsont készletek hagyományos párosításának számított.
Az "árpaszemes" nevet egy esztergályos adta annak a motívumnak, melyet szimmetrikusan, körkörösen faragtak a figurákra. A Jefferson-féle készlet, melyben a király magassága kb. 12,5 cm, az egyik legszebb fennmaradt példány ebből a fajtából. Egészen az első világháborúig gyártották.

Nincsenek megjegyzések: