2008. 10. 05.

A reneszánsz

A reneszánsz idején a sakk is számos változáson esett át. A 15. század végén a spanyol és olasz sakkozók módosítani kezdték a játékszabályokat, melyek alig változtak azóta, hogy a sakk eljutott a 10. században Európába. Az egyik jelentős módosítás az volt, hogy a gyalog az első lépés alkalmával két mezőt is haladhat előre. A futó ettől kezdve átlósan akár az egész táblát is átszelhette egy lépésben. A királynő, mely korábban mindig csak egyet léphetett átlósan, ettől kezdve bármilyen irányban, akár a tábla széléig is elmozdulhatott.
A változásoknak köszönhetően nagyobb szerep jutott a taktikának, a játékmenet izgalmasabbá vált, és a sakk még gyorsabban terjedt Európa-szerte.
Módosult a figurák elnevezése is. A legtöbb arab nevet egyes európai országok nyelvén adott nevekre cserélték. A király és a királynő neve nem változik, ám az angolul püspöknek nevezett futó már országonként eltérő nevet visel. Franciául founak, udvari bolondnak, németül futárnak, olaszul hivatalnoknak nevezik. Néhány országban a lovagból ló, a harci szekérből torony vagy bástya lett. A gyalog mindenhol egyszerű katonaként szerepel.

Nincsenek megjegyzések: