2009. 02. 01.

A tiroli Muhammad Ali-készlet

A 19. században az ausztriai Tirolban kialakult egy faragási stílus. Ebben a stílusban az osztrák folklór és a történelem különböző témáit dolgozták fel a faragványok. Ilyen történelmi téma volt
Muhammad Ali pasa, aki az 1800-as évek elején megdöntötte az egyiptomi mameluk szultánságot. Ezzel olyan hírnévre tett szert, hogy sikerei emlékére a tiroli faragók sakk-készletet alkottak.
A képen látható készlet 1830 körül készült. A sakk-készletet a Muhammad Ali egyiptomi hadserege és Szudán között zajló háború inspirálta. A faragás - bár egyszerű - nagy szaktudásról árulkodik, a figurák három fafajtából készültek. Muhammad seregének alapanyaga bukszus, a szudáni harcosoké pedig ében- és tikfa. A bábuk kerek talpazaton állnak. Az egyiptomi oldalon a király koronás turbánt visel, a gyalogosok fején fez látható. A futók mindkét oldalon keresztbefont karral álló tanácsadóknak látszanak. A négy bástya egy-egy mecsetet mintáz, míg a királynők könnyed ruhában, fejükön diadémmal állnak a a király mellett. A szudáni király szintén apró koronát visel, gyalogjai fején pedig tollas fejfedő van.

Nincsenek megjegyzések: